Innowise CMS 2.5: nopeusoptimointia ja podcastit

17.03.2020     Innowise    

Katso Innowise CMS 2.5:n uudet ominaisuudet. Tärkeimmät uudistukset liittyvät www-sivuston nopeusoptimointiin ja omien podcastien luomiseen.

Nettisivut kilpailevat nyt toimintanopeuden optimoinnissa

Nettisivut ovat vuosi vuodelta yhä kriittisempi osa yritysten ja muiden organisaatioiden toimintaa. Sen myötä www-sivustot kilpailevat yhä enemmän toistensa kanssa. Siinä, missä aiemmin suurimmat kehitysaskeleet otettiin sivustojen visuaalisuudessa ja hakukoneoptimoinnissa, on kilpailu nyt keskittynyt voimakkaasti sivustojen toimintanopeuden optimointiin.

Nettisivujen nopeassa toiminnassa on kyse ennen muuta käytettävyydestä. Kukapa jaksaisi odottaa pitkään sivujen avautumista? Lisähyötynä Google antaa nopeasti toimiville ja mobiiliyhteensopiville sivustoille etua hakukonetuloksissa.  

Innowise CMS -julkaisujärjestelmän versiossa 2.5 on useita uusia ominaisuuksia ja parannuksia, joiden avulla www-sivustot toimivat mahdollisimman nopeasti. Tärkein uudistus on www-sivujen näytön välimuistitus. Kyse on siitä, että jokaisen sivujen muokkauksen jälkeen www-sivuista tallennetaan sen hetkinen versio välimuistiin, josta ne näytetään vierailijoille - ilman hitaita tietokantahakuja.  

Kun nettisivu on tallennettu välimuistiin (engl. cache), sen haku tapahtuu palvelimella jopa alle 25 millisekunnissa. Ilman välimuistia sivun sisällöt haetaan tietokannasta ja liitetään sivupohjaan, mikä vie jopa kymmenen kertaa enemmän aikaa.
Kun nettisivu on tallennettu välimuistiin (engl. cache), sen haku tapahtuu palvelimella jopa alle 25 millisekunnissa.
Ilman välimuistia sivun sisällöt haetaan tietokannasta ja liitetään sivupohjaan, mikä vie jopa kymmenen kertaa enemmän aikaa.

Niin ikään nettisivujen toimintanopeutta parantava uudistus on sisäänrakennettu tuki webp-kuvaformaatille. Webp-kuvaformaatti on tiedostokooltaan jopa kymmeniä prosentteja pienempi kuin PNG- ja JPEG-kuvat. Automaattisella webp-muunnoksella kuvat latautuvat siksi huomattavasti nopeammin. Lisäksi kuvat voidaan ladata porrastetusti ns. lazyloading-tekniikalla, jolloin isot kuvat eivät hidasta muun sivun avautumista vierailijoille.

Alusta omien podcastien luonnille

Toisena tärkeänä uudistuksena Innowise CMS -julkaisujärjestelmään on tehty valmiit toiminnot omien podcastien pitämiselle. Podcastit ovat netistä kuunneltavia ääniblogeja, jotka on myös mahdollista tilata podcast-kuunteluohjelmiin. Podcastit ovat lisänneet nopeasti suosiotaan viimeisen vuoden aikana. Lisätietoja podcastien kuuntelun yleisyydestä löydät Somekatsaus 02/2020 -esityksestä.

Voit luoda helposti omia podcast-kanavia ja lisätä niihin podcast-jaksoja julkaisujärjestelmässä. Kanavien ja jaksojen tietojen ylläpito on helppoa, ja tiedot välittyvät verkkosivujen kautta suoraan Googlen ja Applen podcast-hakemistoihin, joista podcastit ovat kuuntelijoiden tilattavissa.

Tärkeimmät uudet ominaisuudet

 • Www-sivujen näytön välimuistutus. Toiminnon avulla minimoidaan www-sivuston palvelimesta johtuva viive sivujen avautumisessa, mikä nopeuttaa www-sivuston toimintaa.
 • Webp-kuvien tuki www-sivuston dynaamisiin kuvamuutoksiin. Webp-kuvia käyttö nopeuttaa www-sivuston toimintaa.
 • Tuki www-sivuston kuvien ns. lazyload-lataukselle. Myös tämä nopeuttaa www-sivuston toimintaa.
 • Valmiit toiminnot podcastien toteuttamiseen.
  • Yksi tai useita podcast-kanavia
  • Podcast-jaksojen lisäys eri podcast-kanaville
  • Podcast-kanavien ja jakasojen tietojen hallinta
  • Julkaistut podcastit välittyvät automaattisesti Googlen ja Applen podcast-hakemistoihin
 • GDPR:n vaatimusten mukainen henkilötietojen käsittelyn lokitus, kun ylläpitäjä katsoo esimerkiksi extranet-käyttäjän tietoja.

Muita uudistuksia

 • Uutiskirjeiden lähetys muutettu toimivaksi lähetysjonon kautta erissä. Tämä mahdollistaa isojen viestimäärien lähettämisen myös pienemmissä webhotellipalveluissa.
 • Taulukko- ja käyttäjävalinta-tyyppisten sisältöjen rivien järjestely hiirellä raahaamalla.
 • Tuki välimatkojen hakuun Google kartan Distance matrix -rajapinnasta.
 • Tuki Oikotien kohteiden rajapinnalle.
 • Räätälöityjen www-sovellusten tekoon liittyviä järjestelmän ominaisuuksia on jatkokehitetty monella tavalla.  
 • PHP 7.2- ja MySQL 8.0-yhteensopivuuskorjauksia.
 • WYSIWYG-sisältöeditori on päivitetty uusimpaan versioon (CKeditor 4.14.0), joka on yhteensopiva uusimpien nettiselainten kanssa.
 • Pienempiä ei-kriittisiä tietoturva- ja bugikorjauksia.

Milloin on syytä päivittää uuteen versioon?

Suosittelemme päivitystä, jos sivuston toimintanopeutta halutaan optimoida tai jos sivustolla on käytössä Innowise CMS versio 2.3 tai vanhempi.

Katso myös aiemmat uudistukset.