Ota yhteyttä

Haluatko lisätietoa Innowise CMS:stä tai tilata ohjelman demotunnukset? Ota yhteyttä, niin palaamme asiaan mahdollisimman pian.

Lähetä viesti

Vertailussa Innowise CMS ja WordPress

WordPress on maailman käytetyin avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä. Miksi sitten olemme tehneet ja kehittäneet edelleen omaa Innowise CMS -julkaisujärjestelmää, kun vaihtoehtona olisi "ilmaisen" WordPressin käyttö? Mitä etuja Innowise CMS -julkaisujärjestelmässä on WordPressiin verrattuna?

Vertailussa Innowise CMS -julkaisujärjestelmä ja avoimen lähdekoodin WordPress: ominaisuudet, toiminnot, näkökulmat, faktat, erot, ulkoasun ja käyttöliittymän suunnittelu

1. Julkaisujärjestelmän helppokäyttöisyys loppukäyttäjälle

Www-sivuston tekoprosessiin osallistuu yleensä kolme tahoa: 1) suunnittelijat, 2) web-kehittäjät ja ohjelmoijat sekä 3) loppukäyttäjät eli asiakkaan omat työntekijät.

WordPressissä ei ole huomioitu näiden eri käyttäjäryhmien taitotason eroa, vaan samassa järjestelmässä on yhtälailla web-kehittäjän kuin loppukäyttäjät työkalut. Tämä johtaa siihen ongelmaan, että WordPressissä on lukemattomia toimintoja, joita loppukäyttäjä ei koskaan tarvitse. Vähintäänkin WP-järjestelmän toimittajan pitäisi erikseen säätää käyttöoikeudet sopivaksi loppukäyttäjälle.

Innowise CMS:ssä ohjelmoijien ja kehittäjien työkalut on pidetty erillään loppukäyttäjän toiminnoista. Innowise CMS:ssä loppukäyttäjän tarpeet ovat keskiössä.

Loimme Innowise CMS:n alunperin siksi, koska avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmistä ei löytynyt riittävän helppokäyttöistä ja samalla monipuolista vaihtoehtoa asiakkaidemme tarpeisiin. Monet asiakkaamme ovat aiemmin käyttäneet WordPressiä (tai esimerkiksi Drupalia) ja siirtyneet sitten Innowise CMS:n käyttöön.

Innowise CMS on todettu hyvin helppokäyttöiseksi mm. käytettävyysvertailuissa ja sitä on kehitetty myös käytettävyystutkimuksen avulla.

2. Avoin lähdekoodi voi olla myös tietoturvariski

Avoin lähdekoodi tarkoittaa todella avointa. Sitä pääsevät lukemaan ja sen haavoittuvuuksia etsimään yhtälailla "hyvät tyypit" kuin "pahatkin tyypit". Käytännössä tämä näkyy niin, että aina kun avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmistä raportoidaan uusi havoittuvuus, ovat sitä käyttävät www-sivustot alttiita hyökkäyksille ja murtautumisille. Kyse on niin sanotusta nollapäivähaavoittuvuudesta. Hyökkäysten tarkoitus on tavallisesti joko asentaa www-sivustolle haittaohjelmia, mainoksia tai tuhota se.

WordPress ei kuulu avoimen lähdekoodin ohjelmien riskialtteimpaan kategoriaan, mutta periaatteessa kuka tahansa kelpaa tekemään siihen omia muunnoksiaan ja lisätoimintojaan (plugineja). Vaikka WordPress-kehittäjäyhteisö pyrkii tarkistamaan lähdekoodien turvallisuuden, pääsee seulan läpi välillä sivuston hakkeroinnin mahdollistavia tietoturva-aukkoja. Mekin olemme joutuneet pelastamaan hakkeroituja WordPress-sivustoja (jotka ovat olleet muiden kuin meidän tekemiä, sillä käytämme projekteissamme vain Innowise CMS:ää).

WordPress-järjestelmää käyttävät www-sivustot ovat kohdanneet lukuisia massahyökkäyksiä. Nykyiset WP-versiot sisältävät automaattisen päivitystoiminnon, mutta se ei auta, jos a) se ei ole päällä, b) sivustolla käytetään kolmansien osapuolten lisätoimintoja, jotka eivät päivity automaattisesti, tai c) haavoittuvuutta käytetään hyväksi ennen korjauspäivityksen valmistumista. Tavallisimmin murtautuminen tapahtuu jonkin lisätoiminnon haavoittuvuuden kautta. WordPress-sivuston turvallisuuden pikatarkistuksen voi tehdä esimerkiksi tällä työkalulla.

Seuraava tilasto on peräisin www-sivustojen tietoturvaan erikoistuneen Sucuri-yrityksen raportista (2016). Sen mukaan tutkituista yli 11 000 saastuneesta/hakkeroidusta www-sivustosta peräti 78 % käytti WordPressiä:

Suomen verkkoturvallisuutta valvova Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus raportoi säännöllisesti WordPress-julkaisujärjestelmästä löydetyistä haavoittuvuuksista. WordPressiin liittyvien haavoittuvuuksien varoituksiin voi tutustua täältä. Listan WordPressistä aiemmin havaituista haavoittuvuuksista löydät puolestaan täältä.

Innowise CMS:n lähdekoodi asennetaan asiakassivustoille suojatussa muodossa. Siksi edes asiakkaamme eivät pääse tutkimaan julkaisujärjestelmän ytimen lähdekoodia ja etsimään mahdollisia haavoittuvuuksia. Innowise CMS ei ole koskaan joutunut massahyökkäyksen kohteeksi.

3. Hinta - onko WordPress todella ilmainen?

WordPress on ilmainen - totta - mutta sen käyttöönotto ei ole ilmaista. Niin kuin ei ole minkään edistyneemmän julkaisujärjestelmän. Julkaisujärjestelmän kustannus on isommisssa www-sivustoprojektissa vain pieni osa kokonaishinnasta.

Olemme osallistuneet lukuisiin tarjouskilpailuihin. WordPress-sivustojen tarjoajien hinnat ovat useinkin olleet suurempia. Tämä kertoo sen, että WordPressin "ilmaisuus" ei ole mikään peruste julkaisujärjestelmää valittaessa. On katsottava tarjouksen kokonaissisältöä ja tekijöiden asiantuntemusta.

Tunnemme markkinat ja tiedämme, että Innowise CMS:n hinta-laatu-sisältö -suhde on erinomainen. Innowise CMS:n tärkeä kilpailuetu on sen tehokkuus www-sivuston rakennusprojektissa. Monimutkaiseltakin vaikuttavat asiat voidaan tehdä Innowise CMS:ssä nopeasti ja samalla helposti ylläpidettävästi, koska niihin löytyy runsaasti valmiita toimintoja ja ratkaisumalleja. Olemme www-sivustojen suunnittelun ja toteutuksen ammattilaisia, minkä vuoksi olemme virittäneet "työkaluamme" jatkuvasti yhä paremmaksi ja tehokkaammaksi.

Pyydä tarjous, niin näet, ettei Innowise CMS ole hinnalla pilattu. Järjestelmän hintaan sisältyy valmiina asennustyö ja mm. sivupohjien liittäminen julkaisujärjestelmään.

4. Ominaisuudet ja erot

Tunnemme WordPressin hyvin ja olemme seuranneet sen kehitystä alusta alkaen. Luonnollisesti tunnemme vielä paremmin Innowise CMS:n, koska olemme tehneet sen.

Innowise CMS sisältää lukuisia edistyneitä ja www-sivuston ylläpitäjää helpottavia toimintoja, joita WordPressissä ei ole. WordPress tehtiin alunperin blogialustaksi, kun taas Innowise CMS tehtiin alusta alkaen nimenomaan kotisivujen ja muiden www-palvelujen alustaksi. WordPress ei toki ole enää pitkään aikaan ollut vain blogialusta, mutta siinä on yhä "valuvikoja" ja puutteita kehittyneiden www-sivustojen tarpeita ajatellen.

Alla käydään läpi mielestämme tärkeimpiä eroja Innowise CMS:n ja WordPressin ominaisuuksien välillä. Meitä ei voi pitää puolueettomana arvioijana, mutta taulukkoon merkityt ominaisuudet ovat sellaisia, että voit helposti tarkistaa esimerkiksi Googlella, onko niitä WordPressissä vai ei. Mutta jos havaitset jonkin virheen, kerrothan siitä meille.

Vertailussa ei ole huomioitu järjestelmiin saatavana olevia lisätoimintoja/plugineja johtuen edellä mainituista syistä. WordPress-järjestelmään on saatavissa lisätoimintoja, jotka paikkaavat osan mainituista puutteista.

 

Innowise CMS

(peruslisenssi, ei lisätoimintoja)

WordPress

(perusversio, ei lisätoimintoja)

Ensimmäisen version julkaisuvuosi 2004 2003
Nopea välimuistitettu www-sivusto Kyllä (lue lisää) Kyllä
GDPR:n mukaiset evästetoiminnot Kyllä (lue lisää) Ei
(vaatii erillisen pluginin)
Www-sivuston kieliversiot Kyllä, 3 kieltä Ei
Mahdollisuus ylläpitää montaa www-sivustoa samalla julkaisujärjestelmän asennuksella Kyllä
(peruslisenssiin sisältyy vain yhden sivuston asennus)
Kyllä
(vaatii runsaasti teknistä osaamista)
Sivujen järjestäminen hiirellä sivukartassa Kyllä Ei
Helppokäyttöinen WYSIWYG-sisältöeditori ja kuvien tuominen sisältöön hiirellä raahaamalla Kyllä
(CKeditor)
Kyllä
(TinyMCE ja muita vaihtoehtoja)
Viimeksi muokatut -pikavalikko Kyllä Ei
Sivujen versiohistoria ja palauttaminen Kyllä Kyllä
Sivujen ajastettu julkaisu Kyllä Kyllä
Sivujen esikatselu Kyllä Kyllä
Poistettujen sivujen roskakori Kyllä Kyllä
Linkkien eheystarkistus Kyllä Kyllä
Mahdollisuus tehdä monia räätälöityjä sivutyyppejä Kyllä
(sivutyypit tehdään aina sivuston tarpeiden mukaan)
Ei/kyllä
(vaatii runsaasti teknistä osaamista)
Useita sisältöalueita yhdellä sivulla Kyllä
(kymmeniä erityyppisiä sisältöalueita eri tarkoituksiin)
Ei/kyllä
(riippuu asennuksesta)
Pikatoiminnot erityyppisten sivujen luomiseen helposti Kyllä Ei
Uuden sivun luominen olemassa olevan sivun kopiona Kyllä Kyllä
Sisältöjen upotus muista verkko- ja some-palveluista (iframe, oembed, YouTube-videot, ym.) Kyllä Kyllä
Runsaasti valmiita ilmaisia ulkoasuteemoja Ei/kyllä
(netistä löytyviä ulkoasuteemoja voidaan käyttää pienellä muokkauksella)
Kyllä
Sivujen periytyvät ulkoasuteemat, jotka ovat valittavissa eri sivuston osioille erikseen Kyllä Ei
(valittu ulkoasuteema on käytössä koko sivustolla)
Sivujen selväkieliset URL-osoitteet Kyllä Kyllä
Sosiaalisen median jakopainikkeet Kyllä Kyllä
Sivujen hakukone- ja sosiaalisen median optimoinnin toiminnot Kyllä (lue lisää) Ei
Sivun näkymisen Google-, Facebook- ja Twitter-esikatselu Kyllä Ei
Sitemap-tiedosto hakukoneille Kyllä Kyllä
Muokattava virhesivu (näytetään, kun käyttäjän hakemaa sivua ei löydy) Kyllä Kyllä/ei
(vaatii runsaasti teknistä osaamista)
Sivujen uudelleenohjausten hallinta Kyllä Ei
Poistettujen sivujen uudelleenohjausten hallinta Kyllä Ei
Oembed-rajapinta sivujen sisältöjen näyttöön muissa verkkopalveluissa Kyllä Kyllä
Sivujen uloslähtevät RSS-syötteet Kyllä
(esim. uutisista)
Kyllä
(esim. blogikirjoituksista)
Sivuihin liitettävät RSS-syötteet, esim. blogin kirjoitusten otsikoiden tulostaminen sivulle Kyllä Kyllä
Tiedostohallinta Kyllä Kyllä
Kuvien kokomuutokset tiedostohallinnassa Kyllä Kyllä
Sivuston ylläpito toimii tablet- ja mobiililaitteissa (responsiivinen julkaisujärjestelmä) Kyllä Kyllä
Hakutoiminnot ylläpidossa ja julkisella sivustolla Kyllä Kyllä
Täydentyvä ja ennustava asiasana-/tägivalikoima Kyllä Kyllä
Ylläpitäjien välilehdet, joihin jätetyt näkymät/sivut säilyvät muistissa eri käyttökerroilla Kyllä Ei
Ylläpitäjien välinen keskustelutoiminto ja ilmoitukset saaduista vastauksista Kyllä Ei
Julkisten sivujen kommenttipalstat Kyllä
(useita vaihtoehtoja)
Kyllä
(useita vaihtoehtoja)
Sivukartta julkisella www-sivustolla Kyllä Ei
Www-lomakkeet, lomaketyökalu Kyllä Kyllä
Lomakkeiden lähetettyjen viestin tallennus Kyllä Ei
SSL-suojauksen tuki julkisella www-sivustolla ja hallinnassa Kyllä Kyllä
Kadonnen salasanan tilaus sähköpostiin Kyllä Kyllä
Väärien kirjautumisyritysten rajoitus ja käyttäjätunnuksen automaattinen lukitseminen, kun siihen yritetään murtautua Kyllä Ei
Mahdollisuus integroida muita www-palveluita ja toteuttaa/ohjelmoida räätälöityjä toimintoja Kyllä Kyllä
(ei WordPress.com-palvelussa)
Suomalainen ohjelma ja suomenkielinen asiakastuki Kyllä Ei

On tärkeää, että www-sivuston teknisestä toteutuksesta vastaava taho tuntee läpikotaisin käyttämänsä julkaisujärjestelmän sen jokaista toimintoa myöten. Valitettavasti WordPress-tarjoajia on monen tasoisia, ja voi sanoa, että WordPressiin perustuva www-sivusto on juuri niin hyvä kuin sen tekninen toimittaja.

5. Www-sivuston käyttöliittymän ja ulkoasun suunnittelu

WordPressin vahvuutena on lukuisat valmiit ulkoasuteemat. Samalla juuri tämä on sen heikkous, koska WordPress ohjaa suunnittelijan ensisijaisesti käyttämään valmiita ulkoasuteemoja ja muokkaamaan niistä asiakkaalle sopivan.

Tätä ei voi sanoa asiakaslähtöiseksi toiminnaksi, vaan WordPress-lähtöiseksi. Käyttöliittymäsuunnittelun pitäisi lähteä liikkeelle tilanteen tarpeista, kohderyhmästä ja tavoitteista.

Innowise CMS -julkaisujärjestelmässä lähtökohta on erilainen. Emme tarjoa valmiita ulkoasupohjia (eikä meillä edes ole sellaisia!), vaan käyttöliittymä ja ulkoasu suunnitellaan aina tapauskohtaisesti. Suunnittelun tekee asiansa osaava graafinen suunnittelija - usein asiakkaan visuaalisesta viestinnästä muutenkin vastaavasta mainostoimistosta. Kyse on asiakaslähtöisestä suunnittelusta ja asiakkaan tarpeiden mukaan räätälöidystä toteutuksesta.

Markkinoinnin kannalta erottautuminen on koko ajan yhä tärkeämpää. Kun 95 %:illa suomalaisyrityksistä on kotisivut (Tilastokeskus, 2016), ei kannata lähteä tekemään kotisivuja valmiiden mallien pohjalta ja näyttämään samalta kuin ne parikymmentä muuta samaa ulkoasuteemaa käyttänyttä WordPress-sivustoa. Se mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle.

Suunnittelu kannattaa aloittaa puhtaalta pöydältä niin, että ensin graafikko/käyttöliittymäsuunnittelija miettii tilanteeseen ja tarpeisiin parhaiten sopivan ratkaisun. Tässä vaiheessa hänen ei pitäisi joutua ajattelemaan, voidaanko jotakin asiaa toteuttaa valitulla julkaisujärjestelmällä vai ei, sillä se on takalukko uusien ideoiden syntymiselle.

Innowise CMS -julkaisujärjestelmän kanssa mikä tahansa suunnittelijan idea voidaan toteuttaa helposti ja vieläpä niin, että sivuston ylläpito on loppukäyttäjälle helppoa. Toimitukseen sisältyy oletuksena räätälöityjen sivupohjien liittäminen julkaisujärjestelmään.

6. Kumpi on parempi, kumpi kannattaa valita?

Kyse ei ole paremmuudesta, vaan siitä, kumpi sopii juuri sinun tarpeisiisi.

WordPressin vahvuus on se, että siihen löytyy lukemattomia (hyviä ja huonoja) valmiita ilmaisia ulkoasuteemoja. Lisäksi siihen löytyy lukemattomia valmiita lisätoimintoja, mutta samalla juuri ne aiheuttavat pahimmat tietoturvariskit WP-sivustolle.

Innowise CMS:n vahvuus on helppokäyttöisyydessä ja tavallisen ylläpitäjän tarpeiden huomioimisessa. Innowise CMS:n joustavuus ja tehokkuus tulee esiin viimeistään silloin, kun sivusto on vähänkin räätälöidympi (esim. erityyppisiä sivupohjia tai ohjelmoituja lisätoimintoja), monimutkaisempi (esim. useita kieliversioita) tai laajempi (esim. 1000 sivua ei ole ongelma).

On selvää, että Innowise CMS:ssä on lukuisia www-sivuston ylläpitäjää helpottavia toimintoja, joita ei WordPressissä ole. Toisaalta WordPressissäkin on paljon sellaista, jota ei Innowise CMS:ssä ole.

Sekin on selvää, että Innowise CMS on vähemmän "tekninen" kuin WordPress ajatellen tavallisia www-sivustojen ylläpitäjiä, joilla ei ole teknisiä erityistaitoja. Toisaalta jos haluat itse koodata kotisivujasi ja päästä käsiksi jokaiseen julkaisujärjestelmän asetukseen, niin silloin WordPress on epäilemättä parempi valinta.

Yllä oleva taulukko on apuna, kun mietit, mitkä toiminnot ja ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä.

Tee julkaisujärjestelmän valinta ja päätöksesi omien tarpeidesi mukaan.